finance

Tőzsde, bankok, biztosítók, brókercégek, lízingcégek, alapkezelők, pénzváltók, pénzforgalmi szolgáltatók, illetve FIKSZek, SZISZek - Bemutatkozás: Dóra vagyok több mint 10 éve foglalkozom nemzetközi pénzügyekkel. Arról szoktam írni ami felkelti az érdeklődésemet, úgyhogy általában ilyen vagy olyan érdekeltségem is van benne. A blogon szereplő vélemények ilyen módon kezelendők.

Portfolio

Twitter

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

aapl (3) államháztartás (2) altr (1) apple (2) bank (1) basel3 (1) bidu (1) brcm (1) cat (1) cmi (1) coh (1) elemzés (1) expd (1) fed (1) futi (1) gazdaság (2) gld (1) hitel (2) ipad (2) iwm (7) iyr (1) jelzálog (1) kockázat (1) költségvetés (2) krugman (1) lfl (1) lvs (1) nők (1) obama (2) pcln (1) ph (1) portfolioblogger (31) pxd (1) qqqq (9) setup (1) slv (1) smh (9) soros (1) spy (14) startup (1) stiglitz (2) tech (3) usa (9) uso (1) uup (1) vwap (1) xlf (10) Címkefelhő

Portfolio

Ezüst Margin

finance 2011.05.11. 18:39

Az utóbbi napokban hatalmas felzúdulást lehetett érezni az ezüst kereskedők körében a COMEX-en az elmúlt 10 napban történt margin emelések sorozata miatt. Sokan vádolták a CME-t indokolatlan változtatásokkal. Számos jó cikk született a témával kapcsolatban. Azt hiszem eljött az ideje, hogy én is leírjam miként látom ezt és tisztába tegyek egy két dolgot.

Először is a CME világosan leírta a kockázatkezelési döntéseinek hátterét, amit egyszerűsége ellenére valószínűleg figyelmen kívül hagy a csordaszemléletben gondolokozó tömeg, keresve a felelősöket. Fordítok belőle:

"Két fajta margin politikája lehet egy elszámolóháznak. Az első hogy az elszámolóház olyan magasra emeli a margint, amennyire szükséges hogy fedezetet nyújtson az összes lehetséges volatilitási környezetben. A változtatások kevésbé gyakoriak, de a margin magas. A második, ami a CME elszámolóházé is, hogy a margin biztosan fedezze a lehetséges árfolyammozgás 99%-át. A margin tehát alacsonyabb kevésbé volatilis időszakban és magasabb nagyobb volatilitásnál. Változások akkor következnek be, ha a volatilitási környezet tartósan megváltozik"

Továbbá gondoljuk végig, hogy egy szabályozott határidős tőzsde elrejti a tranzakciók mindkét oldalát. Vagyis én nem tudom ki shortolta meg a long olaj papírom, vagy hogy ki vette meg az ezüst short futim. A tőzsde nem csak hogy megakadályozza hogy tudjam ezt, hanem garantálja hogy a tranzakció végbemehet. Vagyis hogy a nyereségem (ha volt) az enyém lesz, és ha volt veszteségem akkor a túloldalon lévő személy akinek fizetnem kell megkapja azt. Éppen ezért a tőzsdének teljesen mindegy hogy az árfolyam merre mozog. Egyedül a volatilitás érdekli őket. Minnél volatilisebb annál veszélyesebb nekik, mert esetleg a mozgás meghaladja az adott margint mielőtt kiderülne hogy valaki csődbe ment.

Ezen kívül ha a margin emelés okozta az ezüst esését, akkor ebből következik hogy a long pozíciókban nagyobb volt a tőkeáttét. És itt jön be az irónia a történetbe. Az "ezüstguruk" folyamatosan azt hangoztatják hogy a naked shortosok több futit adnak el mint amennyi nemesfémet szállítani tudnának. De természetesen a másik oldalon ott vannak a longosok akik több futit vesznek mint amennyi nemesfémet megengedhetének maguknak leszállításra. És éppen ezek azok a longosok akik pozíciójuk likvidálására kényszerülnek, amikor nincs elegendő összeg a marginra - épp azok akik eleve sosem tudták volna lehívni szállításra a nemesfémet.

 

Címkék: slv portfolioblogger

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finance.blog.hu/api/trackback/id/tr532896361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása