finance

Tőzsde, bankok, biztosítók, brókercégek, lízingcégek, alapkezelők, pénzváltók, pénzforgalmi szolgáltatók, illetve FIKSZek, SZISZek - Bemutatkozás: Dóra vagyok több mint 10 éve foglalkozom nemzetközi pénzügyekkel. Arról szoktam írni ami felkelti az érdeklődésemet, úgyhogy általában ilyen vagy olyan érdekeltségem is van benne. A blogon szereplő vélemények ilyen módon kezelendők.

Portfolio

Twitter

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

aapl (3) államháztartás (2) altr (1) apple (2) bank (1) basel3 (1) bidu (1) brcm (1) cat (1) cmi (1) coh (1) elemzés (1) expd (1) fed (1) futi (1) gazdaság (2) gld (1) hitel (2) ipad (2) iwm (7) iyr (1) jelzálog (1) kockázat (1) költségvetés (2) krugman (1) lfl (1) lvs (1) nők (1) obama (2) pcln (1) ph (1) portfolioblogger (31) pxd (1) qqqq (9) setup (1) slv (1) smh (9) soros (1) spy (14) startup (1) stiglitz (2) tech (3) usa (9) uso (1) uup (1) vwap (1) xlf (10) Címkefelhő

Portfolio

Az Apple készpénz állománya

finance 2011.07.06. 00:10

Sok blog posztban olvastam elmélkedéseket arról mire fogja használni, esetleg milyen akvizíciókat fog végrehajtani az Apple a hatalmas készpénz állományával. A minap ez is szóba került amikor egyébként arról beszélgettünk, hogy buborék van-e a technológia szektorban. Megpróbálom összefoglalni, hogy mire jutottunk.

Lényegében az Apple a felhalmozott készpénzt igen érdekes módon használja föl, hogy mindig a versenytársak előtt járjon.

Amikor új technológia jelenik meg egy összetevő kapcsán (érintőképernyő, chip, LED), kezdetben nagyon drága annak az előállítása, és még drágább a gyártósor felépítése ami nagy mennyiségben tudja azt gyártani. Gyakran a szükséges kezdőtőke befektetés olyan nagy lehet és a megtérülési ráta olyan alacsony (idővel még csökken is ahogy elterjed), hogy a gyártó cég nem tud elegendő befektetőt szerezni hogy fedezze a költségeket.

Az Apple a felhalmozott készpénz állományát arra használja, hogy fedezze a gyárépítés költségeit (vagy annak jelentős részét), cserébe a gyár kibocsátásának kizárólagos jogáért egy adot időszakra (kb 6-36 hónap), és utána megbeszélt kedvezményes áron történő szállításért. Ez két előnyt hordoz:

1. Az Apple hozzájut a legújabb technológiákhoz hónapokkal vagy évekkel a versenytársak előtt. Ez lehetővé teszi hogy kihozzanak forradalmi termékeket amit lehetetlen lemásolni. Emlékezzünk vissza hogy az iphone bemutatása után majdnem egy évig egyetlen iphone utánzat sem tudott hasonló érintőképernyőt felmutatni ami olyan jól működne. Ez nem csak a szoftver miatt volt - az Apple hamarabb jut az új összetevőkhöz, a világon mindenkinél előbb szerzi meg akkora mennyiségben ami a termék piacra dobásához kell. Mégegy ilyen példa az az alumínium megmunkálási technológia amivel az Apple laptopokat csinálják - ez továbbra is üzleti titok és az Applenek kizárólagos joga van hozzá, ami lehetőve teszi számukra, hogy (egyelőre) páratlanul erős és könnyű vázas laptopokat gyártsanak.

2. Előbb-utóbb a verenytársak utolérik az összetevő gyártási techonóliában, de addigra az Applenek már megszervezett helye van, ahonnan beszerezheti az alkatrészeket a megbeszélt kedvezmény miatt alacsony áron. Ráadásul azoktól akik addigra a legtapasztaltabbak annak előállításában és esetleg az előállítási költséget is lejjebb sikerült vinniük. A kedvezményes árban segít, hogy esetleg a versenytársak szintén ettől a gyártótól vehetik meg ezt az összetevőt - miután már minden vevő számára gyárthatja, de az Applenek speciális áron.

Az Apple nem csak formatervezésbeli fölényével veri meg versenytársait, Steve Jobs nagy tapasztalata a hardver tömeg termelésben  (korai Apple, NeXT) hozzájárult hogy létrehozzon a feljelett technológiában egy vetélytárs nélküli, exkluzív ellátási láncot, ami szó szerint évekkel mindenki más előtt jár. Ha úgy tűnik hogy az új Apple termékek futurisztikusak, az azért van mert az Apple tényleg a jövőből küldi vissza a technológiát.

Amikor ezek a technológiák (pontosabban fogalmazva tömegtermelési technikák) kellőképpen elterjednek, akkor az Apple eredményesen tud versenyezni a költségek terén, hogy olcsóbb legyen a versenytársaknál. Szerintem tévedés hogy az Apple csak prémium kategóriás termékeket készít. Azokat is csinálja, de ez azért van mert fejlettebbek mint a többi (vagyis az árkülönbözet nem csak a design miatt van). És amikor egy termékcsoport már nem prémium kategória, akkor jelenik meg hogy olcsóbb az előállítás mint a versenyársak megfelelőjénél, nagyobb haszonnal forog, több a bevétel és a készpénz, ennek következtében több lehetőség van a körforgás folytatására.

Cikkek angolul:

Tim Cook

appleinsider.com

allthingsd.com

tuaw.com

Van a tulajdonomban hosszú távon Apple részvény, csak a tisztesség kedvéért említem.

Címkék: tech apple qqqq ipad portfolioblogger smh aapl

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finance.blog.hu/api/trackback/id/tr473043045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.07.06. 15:44:06

erdekes levezetes. en mondjuk lattam egy olyan grafikont is, hogy az Apple egyszeruen DJIA 7000-nel elkezdett mas cegeket venni, es most 12000-nel hihetelen penze es keszpenzaramlasa van belole. vagyis, hogy egyaltalan nem termelesi oldalon eros. de ez is meggondolando.
süti beállítások módosítása