finance

Tőzsde, bankok, biztosítók, brókercégek, lízingcégek, alapkezelők, pénzváltók, pénzforgalmi szolgáltatók, illetve FIKSZek, SZISZek - Bemutatkozás: Dóra vagyok több mint 10 éve foglalkozom nemzetközi pénzügyekkel. Arról szoktam írni ami felkelti az érdeklődésemet, úgyhogy általában ilyen vagy olyan érdekeltségem is van benne. A blogon szereplő vélemények ilyen módon kezelendők.

Portfolio

Twitter

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

aapl (3) államháztartás (2) altr (1) apple (2) bank (1) basel3 (1) bidu (1) brcm (1) cat (1) cmi (1) coh (1) elemzés (1) expd (1) fed (1) futi (1) gazdaság (2) gld (1) hitel (2) ipad (2) iwm (7) iyr (1) jelzálog (1) kockázat (1) költségvetés (2) krugman (1) lfl (1) lvs (1) nők (1) obama (2) pcln (1) ph (1) portfolioblogger (31) pxd (1) qqqq (9) setup (1) slv (1) smh (9) soros (1) spy (14) startup (1) stiglitz (2) tech (3) usa (9) uso (1) uup (1) vwap (1) xlf (10) Címkefelhő

Portfolio

Ciprus

doracroy 2011.08.02. 03:32

 Mindig lenyűgöz amikor egy viszonylag jelentéktelen esemény valahogy képes megváltoztatni a világtörténelem alakulását. Ebben az esetben egy szerencsétlen bozóttűz képes lehet az EU lejtmenetének elősegítésére.

De menjünk vissza 2009. januárjába. Egy teherhajó (Monchesgorsk) lőszert szállított Iránból Szíriába, de azt az amerikai USS San Antonio elfogta. Az akció az ENSZ hatáskörében történt, és az elfogást informált források tették lehetővé. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki az összes nagyhatalomnál, beleértve USA-t, Németországot és Oroszországot is. A hajót bekísérték egy Ciprusi kikötőbe ahol egy tengeri bázis volt.

A hajó 120, 122, 126 és 160 milliméteres robbanótölteteket szállított. Ezenkívül tömörített puskaport, magnéziumot és egyéb rendkívül robbanásveszélyes alkatrészeket, összesen kb 1 tonnányi súlyban.

Ciprusnak nem kellettek ezek. De a németek, franciák és olaszok kijelentették hogy ők nem veszik át. Az amerikaiak tettek egy ajánlatot hogy segítenek megszabadulni a szállítmánytól. De senki nem csinált semmit. AZ egész szállítmány a tengeri bázison maradt.

És mit kezdett vele a bázis parancsnoka? Egy sátorban tárolta! Ott porosodott a bázison anélkül hogy bárki csinált volna vele valamit egészen július 11-ig. Amikor is egy szerencsétlen eset történt. Egy bozóttűz keletkezett nem messze a sátortól. A szél tovább terjesztette és a sátor is lángra kapott. DURR!

10 kilométerre is kitörte az ablakokat. Szerencsére csak egy tucat ember halt meg. (a bázisparancsnokkal együtt) De a robbanás lerombolta a sziget legnagyobb áramelőállító létesítményét. A gazdaság is megérezte ennek a hatását.

És mi történik most? A ciprusi központi bank segítségat kért az EU-tól. Be szeretnének lépni az EU segélyezési mechanizmusába minnél gyorsabban, mert minden nap növeli a problémát és a kockázatokat.

Közgazdasági értelemben Ciprus nem egy meghatározó gazdaság. A 2010-es GDP-je 17.5 milliárd euro, az államadóssága 10.5 milliárd, ami 60.5%-ot jelent.

Ciprus gazdasági problémáit tehát inkább a katasztrófa okozta, mint a hibás gazdaságpolitika. Az összes nagyhatalomnak (beleértve az ENSZ-et is) benne volt ebben a keze. A helyzet egyedi körülményeire való tekintettel elvárható egy nagyon kedvező segélycsomag Ciprus számára.

Németország képes rá (és valószínüleg meg is teszi) hogy mélyen a zsebébe nyúl. A redszerre való veszélyesség szempontjából az összeg csekély. De kiváncsi leszek milyen fogadtatása lesz ennek.

Írországot, Portugáliát és persze Görögországot mind rákényszerítették hogy a gazdaságot visszavető kemény megszorításokat hajtsanak végre. Az emberek ezekben az országokban már eddig is nagy árat fizettek. De még évekig nem vár rájuk más csak szenvedés. És Ciprus pedig kaphat egy könnyű segítséget. Az európai viták újra a feszínre törhetnek. Nem csodálkoznék, ha a ciprusi problémák Athén utcáira kerülnének.

Címkék: gazdaság költségvetés államháztartás portfolioblogger

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finance.blog.hu/api/trackback/id/tr23118874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2011.08.02. 07:09:49

"Írországot, Portugáliát és persze Görögországot mind rákényszerítették hogy a gazdaságot visszavető kemény megszorításokat hajtsanak végre. Az emberek ezekben az országokban már eddig is nagy árat fizettek. De még évekig nem vár rájuk más csak szenvedés. "

Neked aztán a véredben van a populizmus és a demagógia.
Az emberek ezekben az orszagokban sokkal többet fogyasztottak a lehetsegesnel, és a segélyek és megszorítások nélkül utcai totális társadalmi összeomlás lenne az alternatíva.

Évekig tartó reménytelen szenvedés? Ja hogy végre ki kell fizetni a garázsban levő drága német gyártmányú autót? Hát persze.

doracroy 2011.08.02. 13:35:27

@gono: Nem volt szándékomban minősíteni a megszorításokat, hanem arra akartam utalni hogy milyen politikai körülmények uralják most ezeket az országokat. Görögország esetében egyre nehezebb elfogadtatni az emberekkel a tartós elszegényedést, és csak egyre nehezebb lesz ha egyáltalán sikerül. Ha nem sikerül és Görögország kilép az beláthatatlan következményekkel járhat az Európai Unió jövőjével kapcsolatban. Ilyen kiélezett helyzetben jött a szerncsétlen ciprusi eset, ami látszólagos jelentéktelensége ellenére akár katalizátora is lehet a folyamatnak.

énénén 2011.08.31. 21:55:32

Nyilvánosságra került egy bizalmas feljegyzés Hrisztófiász ciprusi görög és Asszad szíriai elnök 2009. aug. 31-i damaszkuszi találkozójáról, mely szerint a ciprusi elnök megígérte partnerének, hogy a 98 konténernyi fegyvert (azt, ami idén júliusban felrobbant) nem adják oda senkinek és Cipruson tartják, amíg vagy Iránnak, vagy Szíriának át nem tudják adni. A feljegyzés szerint az elnök elmondta tárgyalópartnerének, hogy Ciprus jelezte az ENSZ Szankciós Bizottságának, miszerint a lefoglalt rakomány nem sérti a szankciós rendelkezéseket, az ENSZ azonban fenntartotta véleményét. Így Ciprus, mely megszállás alatt van, s amely az ENSZ határozatokra alapozva keresi az igazát, nem tehette meg, hogy nem alkalmazza az ENSZ döntését. A kiszivárogtatott hír megerősít egy korábban tagadott tényt is, miszerint Németország, Franciaország és Nagy-Britannia felajánlották, hogy elszállítják a rakományt Ciprusról.
süti beállítások módosítása