finance

Tőzsde, bankok, biztosítók, brókercégek, lízingcégek, alapkezelők, pénzváltók, pénzforgalmi szolgáltatók, illetve FIKSZek, SZISZek - Bemutatkozás: Dóra vagyok több mint 10 éve foglalkozom nemzetközi pénzügyekkel. Arról szoktam írni ami felkelti az érdeklődésemet, úgyhogy általában ilyen vagy olyan érdekeltségem is van benne. A blogon szereplő vélemények ilyen módon kezelendők.

Portfolio

Twitter

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

aapl (3) államháztartás (2) altr (1) apple (2) bank (1) basel3 (1) bidu (1) brcm (1) cat (1) cmi (1) coh (1) elemzés (1) expd (1) fed (1) futi (1) gazdaság (2) gld (1) hitel (2) ipad (2) iwm (7) iyr (1) jelzálog (1) kockázat (1) költségvetés (2) krugman (1) lfl (1) lvs (1) nők (1) obama (2) pcln (1) ph (1) portfolioblogger (31) pxd (1) qqqq (9) setup (1) slv (1) smh (9) soros (1) spy (14) startup (1) stiglitz (2) tech (3) usa (9) uso (1) uup (1) vwap (1) xlf (10) Címkefelhő

Portfolio

Tanácsok a nehéz időkre

doracroy 2011.08.08. 18:30

Mostanság ahogy ismét a piaci nehézségektől hangos a média egyre több laikus ismerősöm kérdezni, hogy mire számíthat és milyen tanácsokat tudok adni. Azt gondoltam hogy ebben a posztban összegyűjtöm tehát az általánosságokat, úgyhogy ez inkább a tapasztalatlanabbaknak készül.

1. Ahogy a vicces mondás tartja "mindig legyen otthon annyi nemesfémed, amennyivel meg tudod vesztegetni a határőrt ha valami baj történne". Természetesen ennek az esélye elenyésző, de azért érdekességként érdemes leszállításra kérni egy kis aranyat. Jó dolog kézben tartani azt ami addig csak egy virtuális pozíció volt, ráadásul hosszabb távon az egyik legértékállóbb befektetés. A lényeg a mértéktartás, nagy mennyiség esetén már esetleg betörés veszélyének is ki teszed magad.

2. Közhelynek számít, de csak annyi pénzt fektess be amennyit épp nem használsz. Ne hagyd hogy bármilyen árfolyam befolyásolja a napi megélhetésed. Inkább költsd el a pénzed a szeretteidre. Kezdőként ne vállalj nagyobb kockázatot mint amekkora a befektetési számládon van, vagyis feljesd el a tőkeáttétet, a cfd-ket és társaikat napon túl. A magas volatilitású időkben, amilyen a mostani is, nagyon könnyen csapkod a piac és ha éppen számodra nem kedvezően, akkor könnyen jöhet a "margin call" a brókertől, hogy vagy fizess be még pénzt vagy elbuktad az egészet.

3. Szintén közhelynek számít, de mindig használj stop-ot. A pozíciók most nagyon gyorsan irányt válthatnak, semmien biztos tipp nincs. Ezért a legjobb ha előre meghatározod mekkora a veszteség amit még el tudsz viselni és ott szállj ki belőle, ne ragaszkodj hozzá, keress másik papírt. Ha akár csak egy ügyletet nem zársz le idejében, az elvihet akár annyi pénzt mint 3-4 másik nyerő pozíció.

4. A részvénypiac most természetesen esik, ezért nem ajánlom hogy hosszra játszon valaki. Amennyiben mégis muszáj akkor csakis minőségi részvények legyenek. Vagyis alacsony hitelszintje legyen, sok készpénz, tekintélyes eredmény és erős versenyelőny a versenytársakkal szemben. Olyan cégek amelyek akkor is megmaradnak, ha újabb válság jön. Depresszió vagy nem, az emberek akkor is fognak inni üdítőt, alkoholt és szükségük lesz gyógyszerre. Hangsúlyozom csakis akkor ha muszáj részvényben maradni. Ezektől a papíroktól sem várom hogy nyereséget hozzanak, de megakadályozhatják a nagy veszteséget.

5. Ha kitör egy összeomlás, akkor is lehetőség van ezt meglovagolni és nyereségesnek maradni. Az USA piacon vannak az ún. ETF-ek. Ezeken belül is az Ultra Short ETF-ek. Ezek olyan papírok amelyek hozama 2X akkora mint egy másik adott papír inverze. Például vegyük az UltraShort Financial ETF-et. (SKF) Ennek a hozama kétszer akkora mint a Financial ETF (IYG) inverzének. Szóval ha az IYG (ami a pénzügyi papírokat fedi) 5%-ot esik, az SKF 10% emelkedik. Ha 10%-ot esik az IYG akkor 20%-ot emelkedik az SKF. Ez ad lehetőséget hogy fedezzük a kockázatot ha pénzügyi részvényt veszük, vagy az egész pénzügyi papírok esésére játszunk. De hansúlyozom, hogy ezek a papírok nem alkalmasak hogy hosszú távon tartogassuk őket, csakis a rövid távú piaci mozgás lekövetésére.

Mostanra már tudhatod, hogy a piaci válság a pénzügyi szektorról elsősorbna a bankokról szólt. Ez a szektor még mindig nem heverte ezt ki, még nagyon sok nehézség áll előttük. A pénzügyi szektor esésére játszó ETF az SKF tehát nagyon jó eszköz az esés kihasználására, ha elkezd zuhanni minden.

6. A Russel-2000 shortolása. Ez az amerikai piac legpocsékabb indexe. Sok cég amelyik az indexben van nem is csinál nyereséget, és többség nem is járt jól a tőzsdei bevezetéssel. Ez a kockázatos cégek indexe, vagyis hulladék papíroké. Éppen ezért a Russel-2000 fog a legtöbbet esni ha a zuhanás beindul. Az ehhez tartozó Ulltrasort ETF a TWM amit érdemes venni.

7. A feltörekvő piacok shortolása. A válság utáni mélypontokból majdnem megduplázódtak ezeknek a piacoknak a papírjai. Ez a visszájára fordulhat ha újból esés jön. Ekkor ugyanis az intézményi befektetők ki fogják dobálni ezeket a portfolioikból és a biztonságosabb helyekre teszik a pénzüket. Emiatt a feltörekvő piacokat súlyosan érintené egy visszaesés. Érdemes lehet venni az UltraShort Emerging markets ETF (EEV), UltraShort China ETF (FXP), UltraShort Brazil ETF (BZQ) papírokat.

8. Ilyen biztonságosabb eszköz például az arany vagy a svájci frank. Itt további erősödés lesz amíg le nem nyugszanak a kedélyek.

X. Ez inkább csak javaslat, de ismert hogy szinte minden kereskedési stratégia betanulásánál fontosabb, hogy a kereskedő tapasztalatot szerezzen, vagyis hogy bámulja az árfolyammozgást és hogy lássa hogy mire hogy szokott reagálni a piac. A mostani helyzet különleges. Amellett hogy tele van félrevezető hírekkel, álszakértő okoskodásokkal, a meghatározó hírekre felnagyítva reagál a piac. Nagyon jó gyakorlat ez hogy megtanuljuk mi a fontos, mire kell figyelni és mikor kell nyugodtnak maradni. Ha még nincs meg a bejáratott és jól működő információ szerző technikád akkor egyebek mellett ajánlom a következőket:

-Twitter: az üzenetek rövidek és jól kezelhetőek, ideális arra hogy gyorsan megkapjuk az információkat. @Breakingnews @cnnbrk a vezető hírekért, @stocktwits közösség ahol $'ticker' jellel is szűrhetünk

-Freestockcharts: ingyenes grafikonrajzoló

-Finviz: a screenerjüket használom néha de jók a heatmapek is

-Google reader: az érdekes elemzéseket és blogokat gyűjtom össze, a saját blogom mellett ajánlom a bal oldali sávban összegyűjtötteket

 

Természetesen a hasznos tanácsokból és eszközökből még rengeteget lehetne összegyűjteni, de nem akarok abba hibába esni, hogy túl sok ötlet elfedte a lényeget. Úgyhogy sok sikert kívánok mindenkinek.

Címkék: portfolioblogger

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finance.blog.hu/api/trackback/id/tr133134650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

finance · http://finance.blog.hu 2011.08.10. 23:59:45

Ejnye, senki nem szólt, egy fontos részletet elírtam. Javítva!
süti beállítások módosítása