finance

Tőzsde, bankok, biztosítók, brókercégek, lízingcégek, alapkezelők, pénzváltók, pénzforgalmi szolgáltatók, illetve FIKSZek, SZISZek - Bemutatkozás: Dóra vagyok több mint 10 éve foglalkozom nemzetközi pénzügyekkel. Arról szoktam írni ami felkelti az érdeklődésemet, úgyhogy általában ilyen vagy olyan érdekeltségem is van benne. A blogon szereplő vélemények ilyen módon kezelendők.

Portfolio

Twitter

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

aapl (3) államháztartás (2) altr (1) apple (2) bank (1) basel3 (1) bidu (1) brcm (1) cat (1) cmi (1) coh (1) elemzés (1) expd (1) fed (1) futi (1) gazdaság (2) gld (1) hitel (2) ipad (2) iwm (7) iyr (1) jelzálog (1) kockázat (1) költségvetés (2) krugman (1) lfl (1) lvs (1) nők (1) obama (2) pcln (1) ph (1) portfolioblogger (31) pxd (1) qqqq (9) setup (1) slv (1) smh (9) soros (1) spy (14) startup (1) stiglitz (2) tech (3) usa (9) uso (1) uup (1) vwap (1) xlf (10) Címkefelhő

Portfolio

Pénz

doracroy 2021.04.24. 05:26

Sokan kérdeznek mostanában tőlem, ezért muszáj néhány dolgot leírnom, hogy hogyan is gondolom.

Kezdjük az alapokkal: a pénzzel. Az elv, hogy értéket őrizzünk egy dologban, amit árukra és szolgáltatásokra tudunk cserélni már régóta velünk van. A fizetési műveletekre kifejlődtek bankkártyák és online átutalások, de aligha forradalmasították meg az átlagos emberek életét. Mostanáig.

Ugyanis a Facebook és 25 másik társaság, mint az Uber és Spotify összeálltak, hogy létrehozzanak egy új fizetési szolgáltatást, ami pár héten belül el is indulhat az USA-ban. Hamarosan tudod használni a Whatsup-ot vagy a Facebook Messenger appot a mobiltelefonodon, hogy fizess akár a helyi kisboltban egy digitális pénzügyi eszközzel, amit stable coinnak neveznek.

Leegyszerűsítve ez egy digitális termék, ami hozzá van kötve egy alaphoz, ami biztonságos eszközökből áll, többnyire különböző devizákból, és így elméletben segíti a termék értékét stabilan tartani. 

Ez szuper ugye? Nos nem mindenki gondolja így. Néhány EU-s pénzügyminiszter folyamatosan aggodalmát fejezi ki, mióta a facebook bejelentette a projektet majdnem két évvel ezelőtt. Az ellenállás valójában annyira komoly volt, hogy a facebooknak és partnereinek meg kellett változtatniuk a projekt nevét librárol diem-re egy arculatváltás keretében.

Mitől is félnek tulajdonképpen a döntéshozók? A facebooknak 2.8 milliárd felhasználója van, míg az EU-nak 450 millió lakosa. Mi történne, ha az emberek elkezdenék többet használni a diem stablecoint, mint az eurot? Ez erősebbé tenné a Facebookot, mint az Európai Központi Bank? A miniszterek inkább nem akarják kipróbálni.

Emellett vannak aggályok a tranzakciók adatinak védelmével kapcsolatban is. Ezen kívül azzal, hogy mi történne a pénzügyi piacokkal, ha egy diem tartalék bekebelezné egy pénzügyi termék nagy részét.

Szóval a probléma, amivel a döntéshozók szembe néznek, hogy a diem egy túlságosan tetszetős ötlet, amivel szemben nehezen tudják a saját és az emberek valódi érdekeit érvényesíteni. Képzelj el a virtuális fizetőeszközt a telefonodon, amit bárhol használhatsz a világon, és az előnyeit amit azoknak jelent, akiknek nincs bankszámlájuk. Tudnák használni a digitális diemet a telefonjukon.

De a big techek és a döntéshozók közötti versengésben csak egy győztes lehet. A brüsszeli szabályozók olyan biztosítékokon dolgoznak a stablecoinokra vonatkozóan, ami megvédi a fogyasztókat és a pénzügyi piacokat. Arról is beszélnek hogy az Európai Központi Bank veto jogot kapna a stablecoinokra, ha azok aláássák a monetáris politikát.

Mindeközben az ECB azon dolgozik, hogy létrehozzon egy digitális eurot, amitől a miniszterek azt remélik, hogy felveszi a versenyt a diemmel, és megtartja a EU polgárokat az euro oldalán. De a digitális euro még évekre van a bevezetéstől, úgyhogy az egyetlen fegyver, ami jelenleg a miniszterek kezében van az aggresszív szabályozás. A probléma, hogy ha a stablecoinok számára ellenséges környezetet hoznak léte, azzal kockáztatják, hogy kikerülnek a globális technológiai versengésből és fejlődésből.

Címkék: tech portfolioblogger

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finance.blog.hu/api/trackback/id/tr2616511214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása