finance

Tőzsde, bankok, biztosítók, brókercégek, lízingcégek, alapkezelők, pénzváltók, pénzforgalmi szolgáltatók, illetve FIKSZek, SZISZek - Bemutatkozás: Dóra vagyok több mint 10 éve foglalkozom nemzetközi pénzügyekkel. Arról szoktam írni ami felkelti az érdeklődésemet, úgyhogy általában ilyen vagy olyan érdekeltségem is van benne. A blogon szereplő vélemények ilyen módon kezelendők.

Portfolio

Twitter

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

aapl (3) államháztartás (2) altr (1) apple (2) bank (1) basel3 (1) bidu (1) brcm (1) cat (1) cmi (1) coh (1) elemzés (1) expd (1) fed (1) futi (1) gazdaság (2) gld (1) hitel (2) ipad (2) iwm (7) iyr (1) jelzálog (1) kockázat (1) költségvetés (2) krugman (1) lfl (1) lvs (1) nők (1) obama (2) pcln (1) ph (1) portfolioblogger (31) pxd (1) qqqq (9) setup (1) slv (1) smh (9) soros (1) spy (14) startup (1) stiglitz (2) tech (3) usa (9) uso (1) uup (1) vwap (1) xlf (10) Címkefelhő

Portfolio

Kereskedés volatilis/változó piaci környezetben

finance 2011.05.13. 07:00

A múlt héten kristályosodott ki egy változás a piac viselkedésében, amikor az alacsonyabb betájú, "unalmasabb" papírokban indult meg a mozgás mint Clorox, Intel, Proctor&Gamble, hogy csak egy párat említsek. Miközben a magasabb betájú Russel-2000 és feltörekvő piaci papíroktól láthatóan elpártoltak a befektetők. Az ilyen piaci hangulatváltozások idején a legáltalánosabb hiba amit a kereskedők el szoktak követni, hogy megragadnak a korábban jól működő gondolkodásmód mellett.

A tradernek mindig az eszében kell tartania, hogy a részvényekre úgy kell tekinteni, mint egyszerű papírokra és semmi több. Ha úgy akarsz viselkedni, mint Warren Buffett és személyesen átveszed a részvényeket és 50 évig megtartod, akkor befektető vagy és ezzel semmi baj sincs. De ha trader vagy, akkor el kell felejts minden befektetői elképzelést.

Természetesen lehetnek befektetései egy tradernek is, de muszáj mentális és fizikai falat emelni, hogy ezt a két tevékenységet különválasszuk. Például érdemes a befektetési döntéseket kizárólag hétvégén meghozni, amikor a piacok zárva vannak, hogy részletesen meg lehessen alakotni egy portfóliót és érzelemmentesen, tárgyilagosan kielemezni. Tradeléshez pedig teljesen más hozzáállás és szemlélet (stratégia/időtáv) kell.

Próbáltam összeszedni egy listába, hogy milyen hozzáállást és stratégiát érdemes egy tradernek alkalmazni megnövekedett volatilitású, illetve kiélezett, bizonytalan piaci időszakokban.

  • Kezdd el úgy a kereskedést, mintha semmi elképzelésed sem lenne, hogy a piac merre indulhat. Egyszerűen figyelj a jelekre és hagyd hogy a piac mondja meg neked, hogy merre akar menni.
  • Ne hagyj nyitott pozíciót másnapra. Zárásra mindig legyél 100%-ban készpénzben. Ez megteremti a lehetőséget, hogy reggel letisztulva, elfogultság és elvárás nélkül induljon a napod.
  • Csökkentsd le a pozíciók méreteit (pl felére) és hagyj nagyobb kifutást a céláraknak és stopoknak. Ez egy kis levegőhöz juttat a gyorsan mozgó piacon és jobb eredményekhez - kevesebb felesleges kistoppolódás és nagyobb nyereségek
  • Zárj ki annyi zavaró tényezőt amennyit csak tudsz és koncentrálj majdnem kizárólag az ármozgásra és a grafikonokra. A CNN-t vagy BBC-t lenémítva bekapcsolva hagyhatod hátha breaking news van.
  • Mindig használj stopot és ne változtatsd meg ha már nyitott a pozíció. Ez igazából általában is az egyik legfontosabb szabály. De a gyorsan mozgó piacoknál ha egy trader nem tartja a stopot vagy leátlagol egy veszteséges pozíciót általában napok vagy hetek nyereségét veszíti el egyetlen ügylettel. SOHA NE HAGYD BEBESZÉLNI MAGADNAK A STOP VÁLTOZTATÁST. SOHA

Azt hiszem ezt a listát mindig vissza fogom olvasni ha ismét volatilisebb idők jönnek. Ha valakinek van még javaslata, szívesen várom a kiegészítést.

Címkék: portfolioblogger

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finance.blog.hu/api/trackback/id/tr852899778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása