finance

Tőzsde, bankok, biztosítók, brókercégek, lízingcégek, alapkezelők, pénzváltók, pénzforgalmi szolgáltatók, illetve FIKSZek, SZISZek - Bemutatkozás: Dóra vagyok több mint 10 éve foglalkozom nemzetközi pénzügyekkel. Arról szoktam írni ami felkelti az érdeklődésemet, úgyhogy általában ilyen vagy olyan érdekeltségem is van benne. A blogon szereplő vélemények ilyen módon kezelendők.

Portfolio

Twitter

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

aapl (3) államháztartás (2) altr (1) apple (2) bank (1) basel3 (1) bidu (1) brcm (1) cat (1) cmi (1) coh (1) elemzés (1) expd (1) fed (1) futi (1) gazdaság (2) gld (1) hitel (2) ipad (2) iwm (7) iyr (1) jelzálog (1) kockázat (1) költségvetés (2) krugman (1) lfl (1) lvs (1) nők (1) obama (2) pcln (1) ph (1) portfolioblogger (31) pxd (1) qqqq (9) setup (1) slv (1) smh (9) soros (1) spy (14) startup (1) stiglitz (2) tech (3) usa (9) uso (1) uup (1) vwap (1) xlf (10) Címkefelhő

Portfolio

Szalay-Berzeviczy "nagy bankrablása"

finance 2011.10.02. 00:45

Szerdán jelent meg Szalay-Berzeviczy Attila cikke az indexen, ami elsősorban a magyarországi helyzettel foglalkozik, de kitekintést nyújt a globális viszonyokra is. A szerző korábbi BÉT elnök, az Unicredit Global Securities vezetője, de írásában nem tünteti föl tisztségét és a magánvéleményét írja le. A cikk vírusként járta be a teljes internetet. Egy pénteki rendezvényen Patai Mihály, aki szintén az Unicreditben a magyarországi leányvállalat vezetője és a Bankszövetség elnöke, hülyeségnek minősítette Szalay-Berzeviczy gondolatait és elhatárolódott tőle.

Szerintem Szalay-Berzeviczy cikke alapvetően nagyon fontos témát fejteget és tényszerűen leírja a magyarországi fejlemények hatásait. Szükség lenne minnél több ilyen, a pénzügyi kultúra meghonosítását segítő, átfogó képet nyújtó cikkre Magyarországon. Annyiban azonban igaza van Patainak, hogy az írás néhol túlzottan is szeretne kitörni az unalmas pénzpiaci elemzés kategóriából és már-már szenzációhajhász kijelentéseket tesz. Ez egyébként sikeresnek mondható, mert ugyanazon a napon a figyelőn is megjelent egy írása Szalay-Berzeviczynek tárgyilagosabb hangvételben és az egyébként remek cikk közel sem kapott akkora visszhangot.

Ami kiváltotta a nemzetközi érdeklődést az nem is a cikk lényege vagyis a magyarországi helyzet, hanem a nemzetközi pénzügyi rendszer állapotáról tett megjegyzések. Olyan kijelentések, mint: "Európa közös fizetőeszköze gyakorlatilag halott.", "amikor Athén csődöt jelent, Európát egy tízes erejű földrengés rengeti meg", "Az egyetlen nyitott kérdés most már csak az, hogy az európai kormányok és az Európai Központi Bank reménytelen utóvédharca még hány napig tartja a lelket Görögországban.", "Görögország csődje nem pusztán azt fogja jelenteni, hogy a görög állampapírok tulajdonosai egyáltalán nem kapják vissza befektetett pénzüket, hanem azt is, hogy az állam a belső tartozásait sem lesz képes teljesíteni.", "Az állami alkalmazottak nem fognak fizetést kapni, ugyanúgy, ahogy a nyugdíjasok sem számíthatnak nyugdíjukra jó ideig. A pénzautomaták percek alatt kiürülnek." "a katasztrófa nem tud megállni a görög határon, hanem óriási gyorsasággal és lendülettel tovagyűrűződik majd a teljes euró zónában, Európában és végül megrázza az egész világot."

Ezeket a kijelentéseket azonban (Pataival ellentétben) úgy gondolom nem lehet egy figyelemre áhítozó ember megnyilvánulásának tekinteni. Az Unicredit Global Securities vezetőjeként az ilyen kijelentés teljesen más megvilágításba kerül, nem lehet magánvéleményként elhatárolni. Ha valaki tudja az igazságot a kérdésben akkor az Ő. Ugyanis az egész Euro válságának jelenleg kulcs kérdése, hogy egy görög csőd milyen hatással lenne a bankrendszerre. Egy stresz-teszt során továbbá kiderült, hogy az olasz bankrendszer elég rosszul áll ebben a kérdésben. És az egyik legrosszabb tőkemegfelelési mutatója az olasz bankok közül bizony az Unicreditnek van. Ezért az Unicredit egyik vezetőjének nem lehet magánvéleménye az euroválságról.

Az egész pénzügyi rendszer legfontosabb eleme a bizalom. Ilyen kiemelt pozícióban lévő embernek tudnia kellett volna hogy nem tehet olyan kijelentést ami ezt a bizalmat rombolja. Az hogy a betétesek megtakarításai elúsznak, pedig már egyenesen a rémhírterjesztés kategóriájába tartozik.

Címkék: portfolioblogger

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finance.blog.hu/api/trackback/id/tr603271159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.10.03. 02:51:49

Egyetértek. Ahogy Kósa Lajos görög nyilatkozata tavaly nagyon káros volt, úgy ez a szöveg is nagyon rosszul jött ki. Viszont Sz-B szakmabeli és pozícióban van, ami további súlyosbító körülmény.

Másrészt viszont, hogyha igaza van, akkor második Dr. Doom lehet. Van az a nagyobb kép, amiben jót lépett; 2006-ban Roubinit is mindenki hülyének tartotta.

finance · http://finance.blog.hu 2011.10.12. 07:09:22

Ma reggel a 90.9 Jazzy, Millásreggeli című műsorának vendége Szalay-Berzeviczy Attila
süti beállítások módosítása